Er kunnen verschillende redenen zijn om een auto uit het buitenland te importeren. Het kan zijn dat je een zeldzame auto gevonden hebt in het buitenland die hier niet verkrijgbaar is. Of je favoriete auto is hier zo duur, terwijl je in het buitenland voor dezelfde auto minder betaalt. Het belangrijkste is dat je voor je een auto gaat importeren zeker weet of het de moeite waard is deze te importeren en dat er hier geen mogelijkheden zijn om aan dezelfde auto te komen. Vooral als je de auto niet in het echt gezien hebt, moet je er zeker van zijn dat je een goede auto koopt.

Het importeren

Als je alle kosten op een rijtje hebt en besloten hebt om inderdaad een auto te importeren, kan je overgaan tot de koop. Het hangt nu af van waar je de auto koopt. Als je deze auto in bijvoorbeeld de Verenigde Staten koopt, dan zal de auto verscheept moeten worden. Dit brengt wel de nodige kosten met zich mee. Er zijn tegenwoordig wel gespecialiseerde bedrijven die je het regelen van de import uit handen kunnen nemen, maar daar betaal je dan ook voor. Koop je je auto in een Europees land, dan kan je besluiten deze zelf te halen. Vraag wel tijdig een kortstondige vrijstelling van voor bpm en motorrijtuigenbelasting aan voor deze auto, omdat je hier als Nederlander niet met een buitenlands kenteken mag rijden. Dit doe je bij de belastingdienst.

Als de auto geïmporteerd is

Als je de auto opgehaald hebt, of hebt laten verschepen, moet je met je auto naar de RDW. Heeft een auto uit een EU land nog een geldig apk? Dan vraag je bij de RDW of ze deze kunnen overnemen. Dat scheelt weer extra kosten. De RDW gaat dan de auto keuren of deze aan alle Nederlandse eisen voldoet en geeft dan toestemming voor gebruik in Nederland. De RDW heeft vaak op locatie een belastingkantoor. Hier regel je de overige zaken, zoals eventuele bpm, invoerrechten en motorrijtuigenbelasting. Over een auto uit een EU land betaal je geen invoerrechten. Als de belastingdienst ook goedkeuring heeft gegeven, krijg je na enkele dagen thuis per post je nieuwe kentekenbewijs. Nu moet je je kentekenplaten laten maken en je auto gaan verzekeren en kan je met je nieuwe auto gaan rijden.

Wil jij ook helder, duidelijk en zonder verborgen kosten een auto importeren? Twijfel er niet over om een professionele partij in te schakelen. Wanneer je zelf niet bekend bent met alle regels en bijkomstigheden, is de kans groot dat je een aantal obstakels over het hoofd ziet.